MH20i manuálisan indexálható mérőfej

Manuálisan indexálható mérőfej, mely TP20 erőmodul rendszerrel van ellátva. Ez lehetővé teszi a tapintószárak rugalmas cseréjét. Az indexálás két tengely mentén történhet, így a pozíciók újratájolása ismételhetővé válik.

Az A tengely X-Y síkban ±180°-ban fordítható el. A B tengely a Z-síkban 90°-ban fordítható el. A fejet egy kar segítségével rögzíthetjük 15°-os osztásközzel a 168 megismételhető pozíció egyikében.

A mérőfejhez a TP20 modulrendszer bármely eleme illeszthető, melyek újrakalibrálás nélkül cserélhetők, amennyiben az korábban kalibrálva volt a rendszerben.

Ismételhetőség pozícionálásnál:

  • 1,5 µm (0,00006 in) (TP20 modullal és 10 mm-es tapintószárral)
  • 2,5 µm (0,0001 in) (EM2 bővített modullal és 10 mm-es tapintószárral)

PH10M Plus motorosan indexálható mérőfej

Ezzel a mérőfejjel nagy mértékben növeljük a mérőgép teljesítményét, mivel a különböző mérőfej-pozíciókat már a mérőprogramból vezérelve, automatikusan tudjuk felvenni. A termékcsaládot három típus alkotja

PH10M PLUS

A PH10M PLUS hosszú hosszabbítók és összetett mérőfejek (pl. SP25M vagy TP7M) kezelésére is alkalmas. A nagy ismétlőképességű autojoint csatlakozó a mérőfejek és hosszabbítók gyors cseréjét teszi lehetővé anélkül, hogy újrakalibrálásra lenne szükség.

A pozíció ismételhetősége: 0,4 µm

PH10MQ PLUS

A PH10MQ PLUS esetén a motoros fej közvetlenül a főoszlophoz csatlakoztatható úgy, hogy a fej B tengelye a főoszlop belsejébe kerül.

Ez a kivitel letisztultabb és rövidebb mérőfej rögzítést tesz lehetővé, amelynél csupán az A tengely nyúlik ki a főoszlopból.

A pozíció ismételhetősége: 0,4 µm

PH10T PLUS

A PH10T PLUS esetén a mérőfejet az Autojoint automatikus csatlakozó helyett M8-as menettel lehet rögzíteni.

Az M8-as menetű mérőfejek, – mint például a TP20 és a TP200 –, valamint a hosszabbítók közvetlenül illeszthetők a fejhez. A PH10T PLUS egység teljes mértékben kompatibilis a Renishaw valamennyi tapintószár- és modulcserélő rendszerével.

A pozíció ismételhetősége: 0,4 µm

PH20 5 tengelyes motoros tapintófej-rendszer

Ellentétben a hagyományos kapcsoló típusú mérési módszerekkel, ahol sebességnövelést a mérőgép 3 tengelyének gyorsításával érhetjük el – a PH20 a fejmozgatási technológiát alkalmazza a koordináta mérőgépek nagyobb mérési sebességeknél előforduló dinamikus hibáinak csökkentésére.

A PH20 egyedülálló tulajdonsága a „fej általi érintés” funkció, amelynek köszönhetően a mérési pontok csak a fej mozgatásával, a koordináta-mérőgép szerkezeti egységeinek elmozdítása nélkül vehetők fel. A pontok gyorsabban, pontosabban és jobb ismétlőképességgel vehetők fel.

Mindemellett az 5-tengelyes mozgatással a fej indexálásának ideje is megspórolható. A sebességet növelő funkcióknak köszönhetően a hagyományos rendszerekkel összehasonlítva akár 3-szorosára is növelhető a mérőgép teljesítménye.

A „közvetett kalibrálási” módszert a Renishaw fejlesztette ki.. Ennek során a PH20 egység egyetlen műveletben határozza meg a fej tájolását és a mérőfej helyzetét, így ezt követően a fejjel bármilyen szögpozícióban lehetséges lesz a mérés. A további modulok használatához csak néhány tapintást kell végezni a referenciagömbön (a tapintószár csúcsát a mérendő jellemző tájolásánál kalibrálva szükség esetén még jobb méréstechnikai teljesítmény érhető el).

A minőségbiztosítási eljárásrendek által megkövetelt rendszeres vagy a mérőfej ütközését követő egyszeri kalibrálások során elért drasztikus időmegtakarítás összeadódva rendkívül meggyorsítja a mérési folyamatokat.